30-10-2011
Blomstrende lek i eventyrskogen!

 
Forskere er ikke lenger i tvil. De bekrefter det jeg tror vi innerst inne visste hele tiden: Barn trenger å leke for å bli hele mennesker, beholde livslysten, eksperimentere, utforske, samhandle og lære. Uten den blir læring mekanisk - og kan til og med være skadelig om den presses på barnet før de er klare for den. Når verden endrer seg så fort er evnen til kreativ tenkning den eneste kunnskapen vi er sikre på at de vil trenge. Kreativ tenkning er lekens drivkraft. Å gi barna rike lekemuligheter er derfor den beste omsorgen vi kan gi - for øyeblikkets del og for fremtiden. 

Trenger leken et løft og ny inspirasjon, kan man ta en titt på rommene vi vil den skal blomstre i. Kanskje kan disse spørsmålene hjelpe:

- Kan dere se at rommene gir vinger til barnas fantasi? 
 
- Får barnas sanser nok å boltre seg med? Ordet "estetisk" betyr "sanselig" så vi kan like gjerne stille spørsmålet - er rommene estetisk spennende?

- Mange lekerom er preget av statiske muligheter. Barna trenger
løse deler som åpner for muligheter og inviterer til kreativ tenkning, ikke bare leker som har en bestemt lekefunksjon (- slik som biler og dukker). Hvilke løse deler har barna å skape og forme leken med?

- Inviterer rommene til variert lek - f.eks. bygging, figurlek og rollelek?

En ide å forsøke ut er å lage en av rommene om til en eventyrskog som sikrer barna varierte lekemuligheter:Hva kan man skape et slikt rom av? Her er det bare å la sin egen kreative tekning få fritt spillerom. Her er noen ideer:
- Grønne tepper på golvet
- Planter (Man kan godt velge noe silkeblomster og planter i plast som barna kan bruke i sin lek)
- Dyrefigurer og dinosaurer
- Alvefigurer, småtroll og figurer som hører skogen til
 


- utkledningstøy til skogens vesner (ører, pelsluer, alvekapper, haler...)
- Lag gjerne en lesekrok med bøker der skogen er representert- Grønne gardiner, stoffer med bladmotiver og natur
- Noen skogaktige remser med stoff fra taket og ned.- kurver med kongler, steiner og annet fra naturen- Stubber, røtter, stokker og pinner
- Grønne tepper og silkesjal
- Bilder med naturmotiv
- Fototapet eller store lerettsbilder av natur
- Varm belysning 

Og om en slik eventyrskog virker inspirerende på barna? - se selv:

 

Skilleveggen i bakgrunnen er laget av billige lerretsbilder fra Living. Her finner du oppskrift på hvordan du kan lage slike.

 

I et slikt rom får man hjelp til å være kreativ, holde på leketema, skape og forme sin egen lek. Jeg innrømme at det banker i et voksent lekehjerte i et slikt miljø. Man får lyst til å sette seg ned med barna, delta og bli en stund.

News


ArkivDesign by In Obscuro