11-11-2010

Magisk rom i Olsvikåsen

Den 10. november holdt jeg kurs for noen Kanvas-barnehager i Bergen. Der møtte jeg en engasjert gjeng som allerede hadde oppdaget kraften i magiske rom. Med stor entusiasme fortalte Olsvikåsen barnehage om sitt rom som hadde skapt nysgjerrighet og undring i voksne og barn. Dette var en ide til etterfølgelse...

En morgen var en dør inn til et lite rom malt knall rosa. Døren var låst og voksne og barn lurte på hva som hadde skjedd. Det manglet ikke på forslag.

Noen dager etter kunne de høre musikk der inne, men døren var fremdeles låst.

En tidlig morgen oppdaget de noe nytt som vekket nysgjerrighet. Det gikk små, blå fotspor fra takluka, ned veggen og inn under dørsprekken til rommet. Veldig mystisk!

Neste dag stod det en nøkkel i døra. Spenningen var til å ta og føle på. Kunne de gå inn?

De fikk gå inn, to tre barn og en voksen om gangen og hva ventet dem der inne. Jo.... her var det musikk, stoffer i taket, julelys og noe for alle sanser... abstrakte bilder som inviterte til samtale (En sjørøverskip med sommerfugler til segl, en lattermild pære...) En pose med glatte steiner og annet spennende. Barna undret seg. Var det magiske steiner? Hva betyr egentlig ordet magisk? Hvem hadde kommet med alle tingene? Spørsmålene haglet og ingen svar ble feil. 

  Det magiske rommet er fortsatt i barnehagen. De endrer litt på det med jevne mellomrom. Barna får tre inn i rommet, noen om gangen og fundere og filosofere sammen med en voksen.

Det mest elegante i dette prosjektet, etter min mening, er at de voksne har lent seg litt tilbake og latt ungene fundere og filosofere. De har holdt egne tolkninger tilbake, unngått og gi noen fasitsvar og sluppet barna til.

Nå står vinteren for døren og planen er å forandre rommet slik at det ser ut som om vinteren er kommet inn.

Det spørs om fantasifantasten er nødt til å ta seg en tur. Dette rommet vekket hvertfall min nysgjerrighet... følg med for bilder og artikler. Denne ideen må ut i verden!Bildet ovenfor er fra et lignende rom i Gustadmoen barnehage

News


ArkivDesign by In Obscuro